Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 6-3-2021

9 breinboosters uit de supermarkt

Zou je willen dat je geheugen wat beter was? Dat je wat alerter en scherper was? Je komt misschien een heel eind door de hersenhulpjes die we in dit bericht aan je voorstellen. Ze liggen gewoon in de schappen van je buurtsuper.


1 |
Uien

Al is het effect op je adem heel anders, volgens Japanse wetenschappers houden uien je hoofd wel fris. Ze achterhaalden dat zwavelverbindingen in uien en knoflook je geheugen misschien net zo scherp houden als toen je nog zestien was.
Hoe te serveren? Doe een halve ui door je curry.

2 |
Sardines

Sardines zijn gezond om meerdere redenen, en eentjes daarvan is ze veel vitamine D bevatten. Eet 80 gram sardines leveren je bijna alle vitamine D die je op een dag nodig hebt. De Universiteit van Manchester toonde aan dat vitamine D goed is voor je geheugen. Het helpt je belangrijkste hersenpaden intact houden als je ouder wordt.
Hoe te serveren? 80 gram, verwarmd op toast.

3 |
Pistachenootjes

Eet je die pistachenootjes bij de lunch, dan blijft daardoor de glucosepiek na de maaltijd binnen de perken. Je omzeilt de middagdip en blijft tot diep in de middag scherp en alert.
Hoe te serveren? 25 -100 gram, bij de lunch.

4 |
Paprika

Honderd gram paprika levert alle vitamine C die je op een dag nodig hebt en nog wat extra's ook. Vitamine C is de belangrijkste beschermende stof in de hersenen, en speelt bovendien een sleutelrol in het vastleggen van nieuwe informatie en vaardigheden in je brein.
Hoe te serveren? 100 gram rode paprika, roerbakken of in een curry. Of doe het door een salade. Of door een saus.

5 |
Bosbessen

Drink elke dag 2 glazen bosbessensap, en je geheugen wordt beter. Volgens onderzoekers van University of Cincinnati kom dat door de beschermende flavonoïden in het sap.
Hoe te serveren? Drink 2 glazen vlak voordat je gaat trainen.

6 |
Amandelen

Een kopje amandelen levert je 20% van je ADH magnesium. Je cellen hebben magnesium nodig om energie op te wekken, en dat geldt dus ook voor de hersencellen die informatie verwerken.
Hoe te serveren? Neem 30 gram, als snack.

7 |
Aubergine

Vergeten geheugenbooster Percy raadt je aan aubergines te eten. Honderd gram van die groente levert je bijna 80 milligram aan breinboostende anthocyanen. In experimenten verbeteren en anthocyanen zo ongeveer elke hersenfunctie.
Hoe te serveren? 100 gram, geroosterd of gebakken met schil.

8 |
Kidneybonen

Kidneybonen leveren je inositol en choline leveren, vitamineachtige stoffen die een positieve invloed hebben op het functioneren van je hersencellen. Dankzij die stoffen zijn mensen die veel bonen eten beschermd tegen hersenziekten als Alzheimer.
Hoe te serveren? 200 gram, in een chili.

9 |
Broccoli

In een ons broccoli zit 75 milligram luteoline. In dierstudies remt die stof de ontstekingsprocessen in de hersenen, die automatisch optreden als we ouder worden en de hersenwerking en opslag van informatie verminderen.
Hoe te serveren? Twee ons, gestoomd, als groente bij een warme maaltijd.


Ormea Gezondheidsbulletin, mei 2011.Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.