Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 5-3-2021

10 mood-boosters uit de supermarkt

Behoefte aan een zonniger kijk op het leven? Een positievere levenshouding begint bij wat je in de supermarkt in je wagentje stopt. Eet elke dag minstens twee van de levensmiddelen die we hieronder onder je aandacht brengen, en moet je dan-es kijken wat er gebeurt.


1 |
Tuinbonen

Tuinbonen zijn echte stemmingsverbetaars. Ze bevatten het aminozuur L-dopa. In je lichaam verandert L-dopa in dopamine, een neurotransmitter die je een goed gevoel geeft en je motiveert om door te gaan met wat je doet. Daarnaast leveren tuinbonen je vezels, eiwitten en het beste soort koolhydraten dat de natuur heeft ontworpen.
Hoe te serveren? 200 gram, gekookt, opdienen met parmaham en een gekookt ei.

2 |
Bananen

In een banaan zit bijna een halve gram kalium, 12 procent van je dagelijkse behoefte. Een voeding met veel kalium verbetert het humeur, ontdekten onderzoekers van de Australische Deakin University. Natrium in de vorm van keukenzout maakt daarentegen een beetje sacherijnig. Vervang dus die chips en borrelnootjes en andere zoute snacks, dan verbetert je humeur automatisch.
Hoe te serveren? Twee bananen per dag, als snack.

3 |
Kalkoen

Kalkoen is een excellente bron van tryptofaan, een aminozuur dat je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van de feel good-neurotransmitter serotonine. 200 gram kalkoen levert je 480 milligram tryptofaan. Daarmee is je dagelijkse behoefte ruimschoots gedekt.
Hoe te serveren? 2 kalkoenfilets, gebakken in olijfolie of gestoomd.

4 |
Asperges

Vier asperges leveren je 20% van je dagelijkse behoefte aan foliumzuur. Volgens een onderzoek van de University of Ulster zijn mannen kalmer en stabieler naarmate er meer foliumzuur in hun bloed zit.
Hoe te serveren? Vier asperges, gepocheerd. Serveer ze met pasta of in tempurabeslag.

5 |
Aardappelen

Het klinkt ongewoon, maar een aantal succesvolle duursporters zweert bij een maaltijd met gebakken aardappelen na intensieve workouts. Twee doorsnee aardappelen leveren niet alleen snel opneembare koolhydraten, maar de helft van alle vitamine B6 en tryptofaan die je nodig hebt. B6 helpt je hersenen bij het veranderen van tryptofaan in stemmingsverbeterend serotonine.
Hoe te serveren? Gebakken, gevuld met tonijn.

6 |
Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is een prima bron van mangaan, selenium en magnesium. Een kopje levert je bovendien nog zo'n 100 mg tryptofaan.
Hoe te serveren? 200 gram met kalkoen of kip.

7 |
Sinaasappels

Sinaasappels zijn nog steeds een goede bron van vitamine C. Al in de tweede wereldoorlog ontdekten onderzoekers dat tijdens stress het lichaam meer vitamine C nodig heeft.
Hoe te serveren? Eentje per dag als gezonde snack.

8 |
Roggebrood

Van een schommelende bloedsuikerspiegel kun je knap sacherijnig worden. Bij sommige mannen wordt de suikerspiegel stabieler als ze gewoon brood vervangen door roggebrood.
Hoe te serveren? Bij ontbijt of lunch.

9 |
Boerenkool

Boerenkool is misschien wel de allerbeste bron van vitamine K1. Een eetlepel levert je al je dagelijkse behoefte. Je hebt vitamine K nodig om calcium op te nemen uit je voeding, en calcium verbetert je humeur.
Hoe te serveren? 15 gram, gestoomd met vis.

10 |
Garnalen

Vis is gezond, maar niet iedereen houdt van vis. Voor die mensen is het misschien een optie om garnalen te eten. 100 gram garnalen zorgt voor bijna 100% van je ADH tryptofaan en meer dan de helft van je ADH selenium.
Hoe te serveren? 100 gram, gestoomd. Roerbakken met een plantaardige olie mag ook.


Ormea Gezondheidsbulletin, mei 2011.Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.