Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-9-2019

Wagenings zuiveringsproces toepasbaar in olieraffinaderij

Onderzoekers van de sectie Milieutechnologie en het bedrijf Paques hebben een proces ontwikkeld waarin bacterien organische zwavelverbindingen afbreken die vrijkomen bij de raffinage van olie. Het proces is gebaseerd op een bestaand Wagenings proces voor het ontzwavelen van biogas uit waterzuiveringsinstallaties. Dat schrijven de onderzoekers in de aprileditie van Biotechnology and Bioengineering.

Coauteur dr Albert Janssen van Paques, een bedrijf dat zuiveringstechnieken ontwikkelt, studeerde en promoveerde in Wageningen. "In mijn Wageningse tijd ontwikkelde ik een proces dat zwavelwaterstofgas dat vrijkomt bij rioolzuivering afbreekt", zegt hij.

"Bacterien halen het zwavelatoom van het zwavelwaterstof en scheiden dat als vaste stof uit, zodat het kan worden afgevoerd. In deze publicatie hebben we dat proces verder uitgewerkt, zodat het ook raad weet met gassen van olieraffinaderijen."

Dat gebeurde in samenwerking met oliemaatschappij Shell en het Amerikaanse petrochemiebedrijf UOP.

Het proces moet zwavelhoudende gassen die vrijkomen bij de raffinage van aardolie, zoals methaanethiol, ethaanethiol en propaanethiol, afbreken.

"Dat kon niet direct", zegt Janssen. "Onze publicatie beschrijft hoe anaerobe bacteriƫn methaanethiol omzetten in zwavelwaterstof en methaan. Het omzetten van zwavelwaterstof is dan geen probleem meer."

De publicatie is een spin-off van een onderzoeksproject van ir Jan Sipma. Op basis van zijn onderzoek hebben Wageningse groepen een projectvoorstel geschreven dat door de technologiestichting STW is gehonoreerd. Twee aio's, op de Wageningse leerstoelengroepen Milieutechnologie en op Microbiologie, zijn inmiddels aan hun onderzoek begonnen.

Weekblad voor Wageningen UR, 13 februari 2003.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.