Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-4-2019

Wageningers relativeren kritiek op zalmkweek

Vergroeide skeletten door overvolle kooien, parasieten en dioxines. Het is niet mis, wat journalisten van de BBC de zalmsector allemaal verwijten. In de documentaire die de BBC op zondag 7 januari uitzond, haalden de programmamakers het imago van de zalm door het putje. Was dat terecht? Wageningse wetenschappers vinden van niet.

Prof. dr. Johan Verreth van de leerstoelgroep Visteelt en visserij van Wageningen Universiteit heeft 'geboeid' naar de BBC-documentaire gekeken. Op regelrechte onwaarheden heeft hij de programmamakers niet kunnen betrappen. "Maar weet je wat het is? In dit soort programma's worden vaak maar enkele delen van de waarheid getoond. Door de weglatingen ontstaat een verwrongen beeld."

In het programma beweerde een onderzoeker van de universiteit van Exeter bijvoorbeeld dat gekweekte zalm vol PCB's en dioxines zat. "Dat is tijdelijk", zegt Verreth. "El Nino heeft ertoe geleid dat de visoogst voor de Peruaanse en Chileense kust dramatisch is teruggelopen. Makers van visvoer gebruiken die schone vis graag als grondstof. Tijdelijk zijn ze echter overgeschakeld op vis uit de Oostzee. Pas sinds kort zijn de fabrikanten zich ervan bewust dat die vis veel gevaarlijke stoffen bevat."

In de documentaire was ook sprake van misvormde skeletten bij zalmen. De overbevolkte kweekvijvers zouden daaraan debet zijn. Klopt maar half, zegt dr. ir. Marc Verdegem, een collega van Verreth. "Misvormde skeletten komen ook bij wilde zalmen voor", zegt hij. Als bevrucht eitje en als pootvisje zijn zalmen gevoelig voor de temperatuur van hun omgeving. Is die te hoog, dan kunnen vergroeiingen ontstaan. Met overvolle kweekvijvers heeft dat niets te maken.

Overigens was niet iedereen het met de BBC-documentaire eens, vertelt mr. Dimitri Casteleyn van Nutreco. "Voordat de BBC de reportage uitzond, vertelde de omroep dat er in gekweekte zalm tien keer zoveel dioxines zaten als in wilde vis. De bronnen van de BBC, die meewerkten aan de reportage, hebben toen al gemeld dat die cijfers uit de lucht waren gegrepen."

In The Independent, de Times en de Europese editie van de Wall Street Journal verschenen na de uitzending artikelen waarin de documentaire werd afgebrand. "Maar dat neemt niet weg dat ons bedrijf wel bezig is met de dingen die in de productie aan bod kwamen." Zo is Nutreco, nadat bleek dat er dioxines via het visvoer in de zalm terechtkwamen, meer vissen uit schone gebieden gaan verwerken. Daarnaast onderzoekt het bedrijf de mogelijkheid om plantaardige eiwitten in het voer te verwerken.

Vervolg op dit artikel...

Weekblad voor Wageningen UR, 8 februari 2001.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.