Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-11-2018

Voedingsadvies op basis van je genen? Weggegooid geld...

'Ik heb er geen goed woord voor over', zegt dr. Sander Kersten van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. 'Consumenten die hier hun geld aan besteden, gooien hun geld weg. Een bedrijf dat vertelt dat het aan je genen kan zien hoe je gezond moet eten, belooft iets wat het niet kan waarmaken.'

Het bedrijf waarop Kersten doelt is het Britse Sciona, te vinden op www.mycellf.com. Sciona verkoopt sinds enkele maanden een kit waarmee consumenten thuis een monster van hun wangslijm kunnen nemen. Dat monster sturen ze terug, waarna Sciona vervolgens van negentien genen het type bepaalt. De onderzochte genen spelen een rol bij de aanmaak van botweefsel, de gezondheid van hart- en bloedvaten of de ontgifting van cellen.

Op basis van de uitslag geeft het bedrijf vervolgens een honderd pagina's tellend rapport met een 'persoonlijk' voedingsadvies. Is bijvoorbeeld het gemeten gen dat betrokken is bij het ontgiften minder gunstig, dan krijg je het advies meer broccoli te eten, omdat verbindingen in broccoli ontgiftingsprocessen zouden stimuleren.

Onwetenschappelijk, oordeelt Kersten, die zelf actief is op het gebied van de nutrigenomics. 'Mensen hebben plusminus dertigduizend genen, en veel daarvan zijn betrokken bij de manier waarop ons lichaam omgaat met voedingsstoffen. Op basis van het meten van negentien genen kun je met goed fatsoen geen voedingsadvies formuleren. Consumenten die nu bijvoorbeeld van Sciona het advies krijgen om meer olijfolie te gebruiken omdat olijfolie goed zou zijn voor hart en bloedvaten, hebben voor hetzelfde geld ook genen die het gebruik van veel olijfolie juist riskant maken.'

Het genetische voedingsadvies kost ruim tweehonderd euro.

Resource, 18 januari 2007.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.