Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-9-2018

Valse concurrentie

Met hard werken, een paar heldere ideeen en een stevige dosis idealisme lukte het een paar kleine voedingsbedrijven om iets maken waar dit land op zat te wachten: gezonde en smakelijke vleesvervangers. Koks, consumenten en milieuorganisaties waren enthousiast over producten van bedrijven als Meatless en Ojah, net als honderden MKB-bedrijven. Ze zagen met eigen ogen dat het kon: op eigen kracht een nieuw product ontwikkelen en met succes in de markt zetten. Nederland is nog steeds een land waar ondernemers iets kunnen opbouwen.

Niet dus. De recente ontwikkelingen in het Wageningse onderzoeksmilieu laten zien met welke minachting we in dit land omgaan met ondernemers die iets durven.

Met een paar miljoen belastinggeld gaan universitaire procestechnologen voor een derde partij uitvogelen hoe die kan concurreren met kleine MKB-ers. Het grote en machtige Wageningen UR gunt Meatless en Ojah kennelijk het licht in de ogen niet en gaat een concurrent in het zadel helpen.

Dat is natuurlijk te gek voor woorden. Instellingen als Wageningen UR krijgen die miljoenen voor de opleiding van studenten en grensverleggend onderzoek, niet voor productontwikkeling. Zeker niet voor de ontwikkeling van een product dat er al is, voor een partij die niet weet hoe hij dat product moet namaken. Dat is geen grensverleggend onderzoek, maar concurrentievervalsing.

Op foodlog.nl heeft Jos Hugense, de directeur van Meatless, een brief gepubliceerd met zijn visie op de zaak. Hugense neemt geen onvertogen woord in de mond, maar zijn relaas is verplichte kost voor de naieve ambtenaren en bestuurders die hebben zitten slapen toen ze Wageningen UR een paar miljoen gaven - om een nieuwe, veelbelovende industrietak te torpederen.

Dan zullen ze hopelijk begrijpen hoe belangrijk mensen als Hugense zijn. Ze zullen weten dat mensen als hij vernieuwing brengen en instellingen als Wageningen UR ze zouden moeten steunen, in plaats van saboteren. Maar zover is het nog niet. Voorlopig doen instellingen als Wageningen UR precies het tegenovergestelde.

Voedingsmiddelen Industrie, maart 2011.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.