Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 8-9-2018

Nep, pep & loze kreten

Voedingswetenschappers worden steeds voorzichtiger. Ze verliezen het geloof in het idee dat je via voeding gezonder, slimmer, sterker en slanker kunt worden. Tekenend voor die trend is de open brief die Wageningse voedingshoogleraren op 22 februari 2008 publiceerden in NRC Handelsblad.

In de open brief waarschuwen de hoogleraren voor de opmars van Functional Foods, waardoor de supermarkt verandert in een 'apotheek vol met nep- en pepdrankjes met loze kreten'. Op zich zijn de wetenschappers niet tegen functional foods, maar dan moeten die dingen wel werken. En de werking van veel functionele voedingsmiddelen is nog niet bewezen. Stoute bedrijven.

Right.

Stoute wetenschappers zul je bedoelen. Ongetwijfeld zijn er veel producten met foute claims op de markt, maar dat is heus niet alleen de schuld van het bedrijfsleven. In de jaren negentig gooiden wetenschappers je dood met de ene jubelstudie na de andere, waarin je kon lezen dat je op je negentigste nog fluitend de marathon uitliep als je maar genoeg antioxidanten op je boterham smeerde.

Op zich is daarmee niks mis met zulke studies, want het is precies wat miljoenen belastingbetalers als ondergetekende van de voedingswetenschap verwachten. Wij willen weten hoe we zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan onze gezondheid en die van onze gezinnen.

De bedrijven die nu verwijten van de voedingswetenschappers krijgen hebben die behoefte aangevoeld, en er in willen voorzien. De productontwerpers hebben zich daarbij gebaseerd op de onderzoeksliteratuur, de presentaties op congressen en uitlatingen van onderzoekers in de media. Zo is het gros van de 'nep- en pepdrankjes met loze kreten' tot stand gekomen. Als nu blijkt dat de vitamines in die drankjes helemaal niet werken, of dat die maaltijdvervangers met vitamine C en bosbessenextracten geen toegevoegde waarde hebben, dan hebben de voedingswetenschappers destijds hun werk niet goed gedaan.

Maar daarover lees je in de open brief van de voedingswetenschappers geen woord. Begrijpelijk. De moeilijkste kritiek is zelfkritiek.

Voedingsmiddelen Industrie, 21 maart 2008.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.