Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-9-2018

Luie Marc

Marc! Zie je dit toetje? Met die verrukkelijke chocoladebolletjes erin? Je krijgt het niet. Oom Willem lepelt die overheerlijke bollinovla zelf naar binnen. En da's je eigen schuld, vent.

Nee, het kan me niet schelen dat je directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel bent. Wat jij hebt gedaan met Maurine Leverstein-van Hall kan niet door de beugel.

Maurine doet onderzoek naar een nieuw resistentiegen tegen antibiotica in gevaarlijke bacterien. Dat is ontstaan omdat pluimveehouders hun dieren antibiotica hebben gegeven, zodat ze sneller groeien. Toch al gevaarlijke bacterien in kippen zijn daardoor veranderd. In bijna alle kip vind je nu micro-organismen die het enzym ESBL aanmaken, en daardoor nauwelijks nog op antibiotica reageren. Maakt zo'n ESBL-bacterie je ziek, dan staan artsen bijkans machteloos. De eerste dode is al gevallen.

Bakken van kip doodt de bacterie, maar laat het gevaarlijke gen misschien intact. Omdat bacterien genen uit hun omgevingen opnemen, kan een doorgebakken stuk kip je in theorie dus nog steeds ziek maken. Ja, in theorie. Maar dan nog.

Dankzij de pluimveehouders zitten consumenten, de retail en de voedingsindustrie nu met een levensgroot probleem.

Maurine heeft gezegd dat ze vindt dat de retail van de kippenboeren moet vragen om kip zonder ESBL-bacterien te leveren. Gemakzuchtige journalisten hebben dat verkeerd opgeschreven, maar als je een beetje googelt kom je er wel achter hoe de vork aan de steel zit.

Omdat jij te lui was om dat te doen, heb je in interviews frontaal de aanval op Maurine geopend. Volgens jou zaait ze paniek en roept ze mensen op geen kip meer te eten. Dat is klinkklare onzin, maar nu loopt iedereen in de sector te foeteren op een uitstekende onderzoeker, zonder dat ze weten wat er werkelijk aan de hand is.

Je hebt de supermarkten die je vertegenwoordigt en de voedingsindustrie een slechte dienst bewezen. Je had tegen de pluimveehouders te keer moeten gaan, Marc. Die hebben dit probleem veroorzaakt, niet de industrie en niet de retail, en ook niet Maurine Leverstein-van Hall. Dus lossen de pluimveehouders het maar op. Ze hoeven alleen maar op te houden met geven van antibiotica aan hun kippen. Hoe moeilijk kan dat zijn?

En nu naar bed, jongeman.

Voedingsmiddelen Industrie, oktober 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.