Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 9-8-2018

Kunstvet Olestra is misschien veilig

Olestra, een kunstmatig vet, kan een mens niet dik maken, maar misschien wel ziek. Al valt het met die risico's wel mee, aldus een Wagenings proefschrift.

Toen de FDA in 1996 Amerikaanse levensmiddelenfabrikanten toestemming gaf een nieuwe generatie light snacks op de markt te brengen, waren wetenschappers bezorgd. De nieuwe chips bevatten minder calorieen doordat ze waren gebakken in Olestra: een kunstvet dat niet door het lichaam opgenomen kan worden. Maar datzelfde Olestra verminderde de opname van de carotenoiden, een groep beschermende stoffen uit groenten en fruit. Uit bevolkingsonderzoeken was gebleken dat mensen die veel van die stoffen, zoals betacaroteen, lycopeen, luteine en zeaxanthine binnenkrijgen, minder vaak kanker of andere ernstige ziekten ontwikkelen. De epidemioloog Walter Willett van Harvard Medical School becijferde dat door de calorie-arme chips het aantal Amerikanen dat hart- en vaatziekten, kanker of oogafwijkingen krijgt jaarlijks met enkele tienduizenden zou toenemen.

In Nederland zijn Olestraproducten nog niet op de markt. Toch bracht dr. Wendy Broekmans, in nauwe samenwerking met voedingsconcern Unilever, alvast in kaart hoe Nederlanders reageerden op een dieet met extra kunstvet. Unilever laat weten op korte termijn niet met een Olestraproduct op de markt te komen, maar dat op langere termijn niet uit te sluiten.

Onderzoekster Broekmans promoveerde gisteren aan Wageningen Universiteit op een studie die op het eerste gezicht het sein veilig geeft voor de komst van het light-vet. Hoewel ze haar proefpersonen een jaar lang voedingsmiddelen voortzette waarin een op Olestra lijkend product was verwerkt, was er van nadelige gezondheidseffecten geen sprake. 'We vonden wel dat bij onze proefpersonen de concentratie van de carotenoiden in het bloed met ongeveer 30 procent verminderde. Maar dat had geen consequenties voor de gezondheid', zegt Broekmans.

Broekmans, die haar promotieonderzoek onder meer uitvoerde op TNO Voeding, stelde de huid van haar proefpersonen bloot aan ultraviolet licht. Daarbij mat ze bij welke intensiteit de huid rood verkleurde. Wetenschappers denken dat huidcellen die sneller rood verkleuren, sneller veranderen in kankercellen. Carotenoiden beschermen de huid, is de theorie. Toch maakte het kunstvetdieet de huid van Broekmans' proefpersonen niet gevoeliger.

Olestra-criticaster Walter Willett dacht dat het kunstvet misschien kon leiden tot een toename van het aantal gevallen van macula-degeneratie: een oogafwijking waarbij het filter dat het netvlies beschermt tegen licht, langzaam verdwijnt. Uiteindelijk ontstaat blindheid. Ook daarvan ontdekte Broekmans geen spoor. Het filter, opgebouwd uit de carotenoiden luteïne en zeaxanthine, bleef intact.

Broekmans heeft twee theorieen. 'Misschien gaat het lichaam zuiniger met carotenoiden om wanneer de opname terugloopt', zegt ze. 'Of misschien zie je pas effecten op nog langere termijn.'

Volgens promotor prof. dr. Frans Kok van Wageningen Universiteit betekent Broekmans' studie niet dat Olestra veilig is op lange termijn. 'Broekmans heeft gekeken naar biomerkers', zegt Kok. 'Een biomerker is niet hetzelfde als de ziekte. Een verbrande huid is geen huidkanker, en de dikte van een filter in het oog is nog geen blindheid. We denken dat biomerkers voorspellen of iemand ziek wordt, maar we weten het niet zeker.'

Kok zelf is geen voorstander van kunstvet. 'Het is nog maar de vraag of kunstvet iets doet tegen overgewicht. De proefpersonen in Broekmans' onderzoek werden in ieder geval niet lichter.'

Volkskrant, 1 juni 2002.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.