Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-7-2019

Humus laat bacterie beter zuiveringswerk doen

In biochemisch opzicht is de humuslaag in onze bossen allesbehalve saai. De Wageningse milieutechnoloog dr Francisco Cervantes ontdekte dat er in die laag reacties plaatsvinden waar ontwerpers van zuiveringstechnologie van watertanden.

Het onderzoek van Cervantes past in een trend. De laatste jaren kijken onderzoekers met groeiende interesse naar micro-organismen in humus, op zoek naar stoffen en processen die anaerobe zuiveringsinstallaties beter en sneller moeten maken.

Ir Frank van der Zee, die jarenlang met Cervantes heeft samengewerkt, legt uit: "Bij anaerobe processen halen bacterien op een andere manier adem dan wij. Ze gebruiken geen zuurstof maar andere verbindingen. Cervantes onderzocht of ze dat ook zouden doen met stoffen als humuszuur. In de meeste milieus zitten die in grote hoeveelheden in de bodem."

Cervantes ontdekte onder meer dat bacterien met humuszuur het giftige tolueen volledig kunnen afbreken. Technologen zouden humus of humusstoffen in verontreinigde grond kunnen stoppen om die sneller schoon te maken. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van humus in biologische waterzuiveringsinstallaties.

Francisco Cervantes promoveerde op 14 januari aan Wageningen Universiteit bij prof. Gatze Lettinga, hoogleraar in de anaerobe zuiveringstechnologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 24 januari 2002.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.