Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 4-9-2018

Heel erg fout

Het nationale voedingskundige geweten is boos op het Voedingscentrum. Op de valreep van november gaf het centrum frietbakker Aviko een prijs voor zijn vetarme Frideale. En dat, zeggen kritische journalisten als Wouter Klootwijk (VPRO) en Onno Kleyn (Volkskrant), is heel erg fout. Want ook vetarme friet is ongezond, zegt het kritische duo. En een leger van critici op weblogs en messageboards zegt het ze na.

Ook voor andere kandidaten voor de prijs, zoals laag-calorische frietsaus van Remia en het slanke yoghurtijs van Freeez, hebben Klootwijk en Kleyn geen goed woord over. 'Wat een geluk', schrijft Klootwijk sarcastisch. 'Patat met mayonaise met een ijsje toe. Allemaal gezond verklaard door de regering.'

Ik snap die verontwaardiging niet. Friet is volksvoedsel, of je dat nou leuk vindt of niet. Mensen eten graag friet. Dertig procent van de Nederlanders eet friet op zaterdag, vertellen surveys. Als Frideale de Nederlandse standaardfriet wordt, zoals Aviko dat graag zou zien, dan levert dat een aanzienlijke bijdrage aan de strijd tegen het overgewicht. Dat maakt van Frideale een innovatie die een prijs verdient.

Als we Nederland gezonder willen laten eten, dan kan de industrie daaraan bijdragen door populaire maar ongezonde producten te verbeteren. Het heeft geen zin om slakroppen en muesli nog gezonder te maken, want daaraan valt weinig te verbeteren.

En trouwens, als het wel zou kunnen, dan weet ik uit welke hoek we zouden horen dat dat ook dat een heel erg fout idee zou zijn.

Voedingsmiddelen Industrie, 21 december 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.