Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-9-2018

Goed bedoeld

Koningin Juliana was misschien een beetje wereldvreemd, maar ze bedoelde het goed. In haar toespraken pleitte de vorstin voor spiritualiteit, pacifisme en meer aandacht voor het Wereldvraagstuk. We moesten de wapens laten zwijgen en de strijd aangaan met het kwaad in onszelf. Zei de koningin.

Machtige mannen hoorden haar beleefd aan en gingen daarna over tot de orde van de dag. Dat was misschien maar goed ook. De Koude Oorlog was uitgebroken, het IJzeren Gordijn opgetrokken en de wereld balanceerde op het randje van een nieuwe wereldoorlog. Gezond verstand, pragmatisme en gepast wantrouwen ten opzichte van de motieven van het Kremlin en Beijing waren nuttiger, en waarschijnlijk ook minder gevaarlijk, dan verheven idealen.

Ook de samenstellers van het ABN Amro brancherapport Visie Op Agrifood hebben het beste met ons voor. Omdat ze de voedingsindustrie willen helpen, raden ze het MKB met klem aan om meer zeewier, lycopeen en designervetbolletjes in hun producten te stoppen. De grens tussen food en pharma zal en moet verder vervagen, zegt het rapport.

Omdat het MKB niet zelf kan innoveren, moeten de kleine jongens gaan samenwerken met de Nestle's en de Unilevers van deze wereld. Alle energie die het MKB nu steekt in het maken van goede deals met de retail kan het beter steken in knietjevrijen met de grote jongens, aldus ABN Amro. Die samenwerking zal uiteindelijk zowel de grote als de kleine spelers op de markt ten goede komen. En dat allemaal zonder een spoortje sarcasme.

Wat er in werkelijkheid gebeurt als kleinere spelers gaan samenwerken met grote? Dat weten jullie en ik, maar niet de samenstellers van Visie Op Agrifood. Die hebben nooit een fabriek van binnen gezien, maar wel hun licht opgestoken bij Wageningse maatschappijwetenschappers. Dan krijg je zulke rapporten.

Ik raad u allen aan het ding te downloaden, het te lezen en daarna, hoofdschuddend over zoveel wereldvreemdheid en achterhaalde wijsheden, weer over te gaan tot de orde van de dag. Maar schrijft u de samenstellers alstublieft geen boze brieven. Onderdrukt u de neiging om ze op te bellen en ze te zeggen wat u van hun rapport vindt. Geeft u de samenstellers geen advies omtrent de lichaamsholte waar hun verslag wellicht het beste op zijn plaats is.

Want heus, ze bedoelen het goed.

Voedingsmiddelen Industrie, juni 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.