Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-11-2018

Fitness op recept

Minister Ab Klink van Volksgezondheid, welzijn en sport laat onderzoeken of fitness in het basispakket van de zorgverzekering moet. Als het antwoord 'ja' is, kunnen artsen straks dikke patienten een fitnesscursus voorschrijven in plaats van afslankpillen. Gaat dat werken? En is Klinks plan niet veel te bevoogdend?

Dr. Maria Koelen, sectie Communicatiewetenschap van Wageningen Universiteit:

'Eerlijk gezegd vind ik het helemaal niet zo'n slecht idee. Vooral bij mensen die maar met moeite de sportschool kunnen betalen zou het wel eens een positief effect kunnen hebben. In die afweging houd ik er rekening mee dat overgewicht een enorm probleem is, en meestal wordt veroorzaakt doordat de balans tussen beweging en eten zoek is. Verschrikkelijk veel mensen halen de norm van een half uur lichaamsbeweging per dag niet.

Een goed punt in de plannen is de rol van artsen. Mensen vertrouwen artsen, blijkt uit ons onderzoek. Als patienten van artsen te horen krijgen dat ze moeten bewegen, dan is de kans groot dat ze dat vervolgens ook gaan doen.

Bovendien, en dat blijkt ook uit ons onderzoek, zou de mogelijkheid om patienten fitnesslessen voor te schrijven ook artsen goed uitkomen. Het zou artsen empoweren. Artsen voelen zich dikwijls machteloos als ze worden geconfronteerd met ongezond levende patienten, omdat ze het gevoel hebben dat ze toch niets kunnen doen waardoor die patienten hun levenswijze gaan veranderen.

Ik vind wel dat we niet de kant op moeten dat we mensen gaan verplichten om zich gezond te gedragen. We moeten ook niet naar een situatie toe waarin we de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van mensen volledig bij de mensen zelf leggen. Zo van: we zorgen ervoor dat je kunt fitnessen, en als je dat niet doet, en je wordt ziek, dan zie je zelf maar hoe je het oplost.

Dat zou onjuist zijn. Ziekte heb je niet helemaal zelf in de hand.

Hoe je kunt voorkomen dat we afzakken naar zo'n samenleving weet ik niet. Ik weet wel dat we bezig zijn zo'n samenleving te worden. We discussieren ook al over de vraag of we rokers niet moeten afvoeren van de wachtlijsten voor harttransplantaties.'

Resource, 27 september 2007.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.