Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 30-8-2018

Fitna

De commotie rond Fitna was al aan het wegebben, toen Unilever publiek stelling nam tegen de zestien minutendurende video van politicus Geert Wilders. "Unilever is al honderd jaar internationaal actief, ook in Islamitische landen", aldus een woordvoerder. "Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie, dus ook tegen religieuze discriminatie." Eerder had de Maleisische poot van Friesland Foods zich in dagbladen gekeerd tegen Wilders' film. De Nederlandse regering gaf het voorbeeld, door openlijk afstand te nemen van Fitna.

De verontschuldigingen konden consumentenboycots in Islamitische landen niet helemaal voorkomen, al lijkt het erop dat de schade beperkt blijft. Kennelijk heeft het charme-offensief van Nederlandse bedrijven en het kabinet richting islamitische consument gewerkt.

Als je op Google Fitna intikt, kom je via de eerste vijf hits al naar webstekken waar je Wilders' clip met eigen ogen kunt aanschouwen. Fitna is een collage van grimmige teksten uit de Koran, Nederlandse krantenkoppen en TV-beelden, afgewisseld met stukjes tekst. Wilders zelf komt niet in beeld, behalve dan in enkele afbeeldingen van krantenartikelen over de doodsbedreigingen aan zijn adres. Spreken doet Wilders evenmin.

De strekking van Fitna is dat we ons zorgen moeten maken over de opmars van de Islam in het westen. Met die boodschap kun je het eens of oneens zijn, schokkend is Fitna niet. In het metaalmuziekgenre brullen langharige leerheren ergere dingen over het Christendom dan Wilders in Fitna beweert over de Islam.

De video toont een onthoofding door een Islamitische terreureenheid, de executie van twee Iraanse homoseksuelen, foto's van slachtoffers van Islamitische bomaanslagen, passagiersvliegtuigen die de Twin Towers binnenvliegen, foto's van de vermoorde Theo van Gogh en fragmenten van toespraken door extremistische imams. Een beetje nieuwsjunkie ziet in Fitna niets wat hij al ergens anders gezien.

Dat alles maakt de reactie van de bezorgde Nederlandse bedrijven in de richting van de Islamitische landen laf en zonder meer fout. Die impliceert dat we geen kranten meer mogen lezen en niet meer naar het nieuws mogen kijken.

Voedingsmiddelen Industrie, 18 april 2008.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.