Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-9-2018

Fatsoen

Jan, zeg eens. Was dat nou nodig? Twaalf miljoen heb je jezelf gegeven. Een heel bedrag voor een melkpoederbaron. Als je nou in hele andere witte poeders had gehandeld, dan kon ik die zelfzuchtige zelfverrijking misschien begrijpen. Maar van jou had ik meer verwacht.

Je zegt zelf dat je die patserbonus eerlijk hebt verdiend. Jij hebt Numico gered van de ondergang, zeg je, toen je in 2002 Numico's Amerikaanse supplementenavontuur afkapte.

Dat is helemaal waar, Jan.

Onder je voorganger kocht Numico in de VS een reeks supplementenfirma's op. Supplementen waren lucratief, dacht Numico. Supplementen waren de toekomst.

Jij geloofde er niets van en koos voor een andere koers. Numico moest zich weer concentreren op babyvoeding en klinische voeding. Je stootte de pillentak af. Een gouden greep. De overdrachtspapieren waren nog niet getekend of in de VS begonnen de eerste rechtszaken rond afslankpillen met het amfetamineachtige Ephedra sinica. En ja, ook de bedrijven die van Numico waren geweest verkochten die pillen.

Duizenden gebruikers kregen hartaanvallen en hersenbloedingen, en de producenten wisten dat. Toen de Amerikaanse Justitie bijvoorbeeld binnenviel bij Metabolife, vonden de verbijsterde agenten een geheim archief met honderden meldingen van ernstige ziekten of sterfgevallen onder gebruikers van efedra. Supplementenfirma's manipuleerden onderzoeken, logen in advertenties, begonnen processen tegen journalisten en saboteerden rechtszaken door de getuigen te bedreigen.

In 2004 greep George Bush persoonlijk in, en verbood hij Ephedra sinica. Miljarden aan schadevergoedingen zijn uitgekeerd, tientallen bedrijven zijn failliet.

Dankzij jou is die beker aan Numico voorbij gegaan. Daarom vinden we Numico's producten nu niet in de locker van de zoveelste fitnessmalloot die op de loopband overlijdt, maar in gezinnen met babies, en in ziekenhuizen waar mensen vechten voor hun leven. Daarom verdient Numico respect. Numico koos uiteindelijk niet voor het snelle geld, maar voor eerlijkheid, degelijkheid en fatsoen.

In zo'n bedrijf geven directeuren zichzelf geen bonus van twaalf miljoen, Jan.

Voedingsmiddelen Industrie, 15 maart 2007.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.