Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 29-8-2018

Dysfunctional foods

U heeft het op de wetenschapspagina's kunnen lezen. Voor bruinbrood met nog meer vezels is wellicht nog plaats op de markt, blijkt uit Wagenings onderzoek. Maar veel bruiner moet u, meneer de fabrikant, ze niet bakken.

De consument heeft weinig op met functional foods die het lichaam 'verbeteren'. Producten die hart en bloedvaten opvoeren, het skelet sterker maken of de haren laten glanzen of de hersenen beter laten werken vervullen de consument met wantrouwen. Producten die claimen dat hart en bloedvaten beschermen of de kans op botontkalking verminderen doen het beter.

Het is voer voor speculatie, dat Wageningse onderzoek. Je zou er uit kunnen opmaken dat fabrikanten ervoor moeten waken de grens tussen medicijnen en voedingsmiddelen te overschrijden, maar ik denk dat die conclusie te makkelijk is. Ik denk dat de onderzoekers op iets diepers zijn gestuit.

Medicijnen zijn ontworpen om zieke mensen weer te laten functioneren op een normaal niveau. Heb je last van – ik noem maar iets – een concentratiestoornis, dan is er een middel als Ritalin. Maar datzelfde Ritalin is niet bedoeld om iemand met een normaal concentratievermogen tijdelijk te veranderen in een wandelende leerfabriek.

Toch kopen sommige studenten om die reden Ritalin op de zwarte markt - om te veranderen in een wandelende leerfabriek. Meestal nemen ze echter hun toevlucht tot het minstens zo effectieve good old amfetamine. Of coke.

Daarmee overschrijden ze een grens. Door schade en schande wijs geworden weten we dat de prijs die we voor dat soort experimenten moeten betalen te hoog is, en onze gezondheid te kostbaar. Daarom hebben sportorganisaties het gebruik van doping verboden. Daarom zorgen artsen ervoor dat medicijnen alleen worden gebruikt voor de doeleinden waarvoor ze bedoeld zijn. Daarom jaagt de politie op handelaren in amfetamines.

Het is niet de grens tussen medicijnen en voeding die makers van functional foods in acht moeten nemen. Het is de grens tussen voeding en drugs.

Voedingsmiddelen Industrie, 3 juni 2005.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.