Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 8-9-2018

Claims

Cranberries, wist mijn grootmoeder al te vertellen, helpen tegen blaasontsteking. Dat cranberries dat inderdaad doen, blijkt uit legio studies. Toch mogen fabrikanten van cranberrysap of -supplementen niet claimen dat hun producten blaasontsteking genezen of voorkomen. Doen de onverlaten dat toch, dan staat de volgende dag de VWA op de stoep.

Medische claims mogen nu eenmaal niet, ook al kun je tientallen publicaties in toptijdschriften laten aanrukken om je gelijk te bewijzen. Zelfs de claim dat vitamine C scheurbuik voorkomt is uit den boze, mopperde Martijn Katan onlangs in het Financieele Dagblad.

In plaats van duidelijke controleerbare claims mogen bedrijven wel slappe claims maken. 'Versterkt het immuunsysteem', dat mag. 'Helpt het skelet vitaal houden', dat mag ook. Het is dus volkomen legaal om op een fles cranberrysap te vermelden dat cranberriesap 'het immuunsysteem stimuleert en het skelet vitaal houdt'.

Dat je van cranberriesap sterke botten krijgt is niet waar. Maar omdat het slap is geformuleerd, hebben de bureaucraten geen problemen met zo'n claim. De wetgeving die gezondheidsclaims regelt gaat er impliciet vanuit dat gezondheidsclaims onzin zijn, en makers van producten met claims ordinaire oplichters. De moraal van de regelgeving is: jullie mogen een beetje jokken, maar niet te erg.

Desondanks heeft Den Haag de voedingsindustrie uitgeroepen tot een pijler van de nationale economie, en functional foods gebombardeerd tot het vlaggenschip van de food. Lees de nota's over Food Valleys, Nutrition Delta's en Innovatieve Platforms er maar op na. Je zou verwachten dat Den Haag zich dus inzet om iets aan die verschrikkelijke wetgeving te doen. Maar nee. Onze premier prevelt liever vroom dat studenten harder moeten studeren dan dat hij probeert om die draak van een Brusselse wet om zeep te helpen.

De boodschap is duidelijk. Den Haag neemt zijn eigen nota's over de voedingsindustrie als motor voor de nationale economie en zijn eigen gezeur over preventieve gezondheidzorg niet serieus.

Den Haag kletst maar wat. En Den Haag weet het.

Voedingsmiddelen Industrie, 20 september 2007.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.