Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 7-1-2018

Biobrandstoffen putten fosfaatreserves sneller uit

Zonder productievere gewassen of een efficientere technologie kunnen we op langere termijn weinig heil verwachten van de productie van biobrandstoffen. Dat concluderen Wageningse onderzoekers in het tijdschrift Ambio.

De Wageningers keken aan de ene kant naar het positieve effect van op tarwe, mais, palmolie, suikerbiet en suikerriet gebaseerde brandstoffen op de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2). Aan de andere kant keken ze naar het negatieve effect van de gewassenteelt op de behoefte aan fosfaat in de vorm van kunstmest.

De Wageningers constateerden dat het negatieve effect van biobrandstoffen niet opweegt tegen het positieve. Het meest gunstig is nog de productie van biobrandstof uit suikerriet, ontdekten ze. In het meest gunstige geval wegen in dat geval de positieve effecten op tegen de negatieve.

Fosfaten uit kunstmest worden gewonnen uit fossiele grondstoffen. Volgens de meest sombere scenario's zijn de fosfaatreserves ergens deze eeuw uitgeput. De onderzoekers vinden dat de overheid nog eens goed moet overwegen of het bijmengen van biobrandstoffen in benzine en diesel wel zo verstandig is.

Agro & Chemie, juni 2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.