Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-9-2018

Beterschap, professor

Als u het nieuws heeft gevolgd, heeft u het voedingswetenschappers als Frans Kok, Martijn Katan en Gert-Jan Schaafsma de afgelopen maanden horen zeggen. Levensmiddelen met te veel zout doden jaarlijks duizenden Nederlanders. Yakult is volksverlakkerij, net als Robert Schoemachers huidverzorgende repen. Optimel Control werkt niet en fabrikanten die zeggen dat visvetzuren goed zijn voor de hersenen van kinderen, die verdienen billenkoek.

Zo werkt dat in een vrije samenleving. De vrijheid van meningsuiting en het open debat behoren tot de belangrijkste verworvenheden van de westerse beschaving. Ze vrijwaren onze samenleving van dictators, domheid en stagnatie. In de food hebben we die vrijeheid van meningsuiting nodig om te voorkomen dat we blijven steken in nep-innovaties met een hoog slangenoliegehalte. Of de wetenschappers ook gelijk hebben, wordt vanzelf wel duidelijk.

Daarom was 9 maart 2007 een zwarte dag voor het publieke debat in Nederland. Toen zond de VARA het programma De Leugen Regeert uit. In dat programma pleitte prof. Yvo Smulders voor juridische stappen tegen het TROS-programma Radar. Radar had in Smulders' ogen teveel zendtijd besteed aan de rare ideeen van Uffe Ravnskov, die beweert dat een hoge cholesterolspiegel geen hartaanvallen veroorzaakt, dat cholesterolverlagers niet werken en dat er niets mis is met een dieet met veel roomboter, spek en rood vlees.

Samen met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie probeert Smulders de Nederlandse overheid te overreden om 'in de toekomst dergelijke programma's een halt toe te roepen'. Omdat Ravnskov iets zegt wat professor Smulders niet zint, proberen hij en zijn collega's te voorkomen dat iemand de execentrieke Ravnskov hoort. Smulders wil censuur.

Ongetwijfeld kunt u er niets aan doen, professor Smulders. Door acute statinevergiftiging ziet u niet meer dat er gevaarlijker maatschappelijke krachten zijn dan malle Denen, die in ingezonden brieven rare dingen beweren.

Ik zeg het niet graag, maar u is onmiskenbaar kierewiet. U moet zo snel mogelijk worden opgenomen in een gesloten inrichting. Na drie jaar liefdevolle verzorging mag u weer deelnemen aan een openbare discussie. Tot die tijd willen we niets meer van u horen.

Kijk. Dat is nou censuur.

Voedingsmiddelen Industrie, 19 april 2007.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.