Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-11-2018

Automatenkoffie is niet altijd gezond

Sommige automatenkoffie bevat ongezond veel van een verbinding die het cholesterolgehalte verhoogt. Dat blijkt uit ongepubliceerde gegevens van Wageningse voedingswetenschappers. De onderzoekers melden het tussen neus en lippen door in hun publicatie over Senseo-koffie.

De verbinding die de koffie uit sommige automaten ongezond maakt is cafestol. 'In gewone filterkoffie vind je die stof praktisch niet', zegt dr. Mark Boekschoten van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. 'Het papieren filterzakje vangt de cafestol weg. Dat is maar goed ook, want cafestol verhoogt het 'slechte cholesterol' LDL, en dus ook de kans op hart- en vaatziekten. Maar als je koffie maakt zonder filterzakje, bijvoorbeeld in een cafetiere, dan krijg je die verbinding dus wel binnen.'

Een kopje cafetierekoffie of kookkoffie bevat drie tot zes milligram cafestol. Volgens niet-gepubliceerde gegevens van Boekschotens afdeling bevatten sommige soorten automatenkoffie vergelijkbare hoeveelheden. 'De hoeveelheid cafestol in automatenkoffie loopt uiteen van 0.3 tot 3.4 milligram per kop', zegt Boekschoten.

Hoe het komt dat er in sommige typen automatenkoffie zoveel cholesterolverhogende componenten zitten, kan Boekschoten niet zeggen. 'Elke machine werkt weer anders. Sommige gebruiken papieren filters, andere niet. En sommige machines die wel filters gebruiken persen de koffie door het papier heen. Door die druk kan cafestol het filter passeren.'

Volgens datzelfde principe werken de Senseomachines die nu de ouderwetse koffiezetautomaten verdringen. De pads voor de Senseo zijn van papier, maar de machine perst de koffie er doorheen. Toch bevat Senseokoffie weinig cafestol, schreef Boekschoten in december 2006 nog in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde.

Waarom Senseokoffie veilig is en sommige automatenkoffie niet, weet de onderzoeker niet zeker. 'Misschien hebben de padfabrikanten speciaal papier gebruikt om te voorkomen dat er cafestol in de koffie komt', denkt Boekschoten hardop.

Een trend op koffiegebied waar voedingswetenschappers minder over te spreken zijn, is de opmars van de espressomachines in de Nederlandse huiskamers. 'Espresso gaat niet door een filter', zegt Boekschoten. 'Daarom zit er in kopje espresso gemiddeld twee milligram cafestol. Dat is veel.'

Resource, 15 maart 2007.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.