Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 9-9-2018

A rubbish innovation

A rubbish innovation. Zo betitelt de Britse zondagskrant The Observer het nieuwe brood van Hovis, dat de afgelopen week zijn opwachting heeft gemaakt in de Engelse supermarkten. Invisible Crust heet de noviteit, en het is de resultante van een nieuw productieproces met lage temperaturen en aangepaste bakvormen.

Volgens Hovis is het korstloze brood het antwoord op het probleem waar zeventig procent van de ouders tegenaanloopt: kinderen die hun korstjes niet opeten.

Vernieuwingen als brood zonder korst, doorzichtige melk, vla met crispy chocoladebolletjes en rauwe kip zonder Samonella overschrijden een grens. Ze tasten niet alleen de integriteit van voedingsmiddelen aan, maar kweken ook een gevaarlijk type consument. Een verwende consument, die steeds onredelijker eisen gaat stellen.

Die consument bestaat al. In de directiekamers weerklinkt de ene na de andere jammerklacht over hem. Begrijpelijk, want die verwende consument torpedeert de ene na de andere marktintroductie. Onterecht, want die verwende consument is in dezelfde directiekamers gemaakt.

De voedingsbedrijven komen steeds meer in de rol terecht van de koks en de bedienden in de Satyricon van de Romeinse schrijver Petronius (27-66 AD). In dat verhaal bereiden de koks de decadente vrienden van Trimalchio een voluptueus maal. Een intact gebraden kalf, waar worstjes de plaats van de ingewanden hebben ingenomen. Hazelmuizen, besprenkeld met honing en maanzaad. Bastaardnachtegaal in gepeperd eigeel. Falernische wijn. Egyptische dadels.

Wie denkt dat Trimalchio en zijn gasten die verfijnde lekkernijen waarderen, komt bedrogen uit. Een bediende die een bord laat vallen kan rekenen op een afranseling. Een gerecht dat de indruk wekt van ordinair deeg te zijn gemaakt wordt opzij geschoven. En als het gezelschap als nagerecht een ordinaire kip krijgt voorgeschotel, in plaats van lijsters, worden de verwende dames en heren door walging overvallen. "Kip! Hoe halen de klootviolen in de keuken het in hun hoofd!" De gevolgen voor Trimalchio's kok zullen serieus zijn geweest.

De oude Romeinen hadden nog nooit van Salmonella gehoord. Daar had Trimalchio's kok dan weer mee geboft.

Voedingsmiddelen Industrie, 19 augustus 2005.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.