Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-9-2018

Arrogant keurmerk

Op voedingsmiddelen met weinig vet, suiker en zout en veel vezels plakt Albert Heijn tegenwoordig een klavertje. Het is de bijdrage van Albert Heijn aan de strijd tegen overgewicht. De machtige retailer heeft duizend van de eigen gezondste producten opgeleukt met een nieuw gezondheidslogo. Ja, alleen de eigen producten, die Albert Heijn als huismerk op de schappen brengt. Niemand anders mag meedoen. Bij Albert Heijn is de strijd tegen ongezonde voeding een besloten feestje.

Het was te verwachten, van een concern waarvoor zelfs het kleine EKO-keurmerk een doorn in het oog is. Niet voor niets heeft Albert Heijn al sinds jaar en dag het keurmerk AH Biologisch: een keurmerk voor EKO-producten die bij Appie liggen. Het voegt niks toe, het vergert de logo-indigestie bij de consument, maar het past binnen een narrige onderneming die keurmerken alleen leuk vindt als ze iets met Albert Heijn van doen hebben.

Gelukkig laat de nationale trots Unilever zien hoe het ook kan. De voedingsreus heeft het 'Ik Kies Bewust'-logo in het leven geroepen in de strijd tegen overgewicht. Anders dan Albert Heijn is Unilever niet bang om samen te werken. Campina en Friesland Foods hebben 'Ik Kies Bewust' samen met Unilever gepresenteerd, en Unilever overlegt met concurrent Nestle over een internationale variant van 'Ik Kies Bewust'.

Hoe corporocentrisch de mentaliteit van Albert Heijn is, blijkt uit een artikel dat in 2001 verscheen in NRC Handelsblad, waarin een kwaliteitsmanager van Albert Heijn uitroept: 'Wij zijn het keurmerk.' Alleen al het feit dat een voedingsmiddel bij AH op de plank lag, was een teken dat het goed was, wilde de manager daarmee zeggen.

Daarmee trad ze in de voetsporen van de achttiende eeuwse Lodewijk de Veertiende. 'De staat, dat ben ik', luidde zijn lijfspreuk. Heel stoer en heel zelfverzekerd, dat wel. Maar het Franse volk vond het behoorlijk arrogant. Lodewijks nazaten hebben het geweten.

Voedingsmiddelen Industrie, 28 juni 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.